SMURF II: doskonalenie własnych umiejętności diagnostyczno-terapeutycznych w dyslalii obwodowej
11 października | 08:00 - 12 października | 17:00
1500 zł
Szkolenie: SMURF II: doskonalenie własnych umiejętności diagnostyczno-terapeutycznych w dyslalii obwodowej.
PROWADZĄCA: prof. Danuta Pluta – Wojciechowska
SZKOLENIE 3-DNIOWE: 11-12.10.2025 r.
CENA: 1500 zł
MIEJSCE: Warszawa: Artysta Mowy ul. Wilczy dół 1/43
ZGŁOSZENIA: [email protected]
Warsztaty są przeznaczone dla logopedów, którzy byli uczestnikami szkolenia w zakresie Strategicznej metody usprawniania realizacji fonemów SMURF (rejestrując się na szkolenie należy dostarczyć scan zaświadczenia o odbytych warsztatach).
Doskonalenie umiejętności prowadzenia diagnozy i terapii będzie polegało na obserwacji diagnozy, a także praktycznych ćwiczeniach rozwijających własne sprawności w prowadzeniu oceny wymowy, procesów realizacyjnych i percepcyjnych oraz analizie wyników badań i projektowaniu terapii. Osobami poddanymi diagnozie będą uczestnicy szkolenia, a także pacjenci, jakich zapewni organizator szkolenia. Będzie też możliwość konsultowania własnych pacjentów za pomocą sporządzonych przez uczestników nagrań, fotografii.
Program:
I dzień
1. Wprowadzenie i organizacja spotkania.
2. Karty diagnozy i zestaw pomocy.
3. Ćwiczenia praktyczne z wykorzystaniem strategii Klatka stop.
4. Kontrolowane ćwiczenia własnych praktycznych umiejętności diagnostycznych z wykorzystaniem strategii Feedback i pracy w parach (lub trójkach).
5. Analiza wyników badań, projektowanie działań naprawczych.
II dzień
1. Diagnoza pacjentów, których zapewni organizator szkolenia, ustalanie działań naprawczych i terapeutycznych.
2. Superwizja: analiza przypadków pacjentów z wykorzystaniem nagrań i fotografii (uczestnik będzie mógł przywieźć materiały na warsztaty).
Metody: ćwiczenia praktyczne, superwizja, feedback, klatka stop.
Uwaga: uczestnik szkolenia powinien być wyposażony w małe lusterko (typu laryngologicznego), duże lusterko do ćwiczeń, małą latarkę, szpatułki i rękawiczki, mus owocowy, żelki Haribo lub suszone morele, papier do jedzenia.